M-am gândit să scriu un articol despre H tag-uri cu exemple practice pentru cei foarte începători, analizând un website cunoscut (care evident e făcut de profesioniști 🙂 )
Evident că CMS-urile precum WordPress au o interfață prietenoasă pentru autorul de articole care îi ușurează foarte mult munca și nu implică cunoștințe de HTML. Acest “markup language” îi spune browserului de internet cum să afișeze un document pentru cititori. Poți vedea pentru orice pagină deschisă pe calculator formatul HTML dacă apeși CTRL-U. Și dacă te interesează și vrei să înțelegi ceva de acolo, îți recomand să citești www.w3schools.com/html/html_intro.asp. Aici găsești noțiuni de bază din HTML și recomand tuturor care își dezvoltă un site/blog să le înțeleagă.
Tag-uri sunt multe: title tag, keyword tag, link tag, heading tag. Atunci când spui H tag-uri te referi de fapt la Heading tag-uri, adică etichetele pentru titluri din documentul HTML. Browserul vede aceste etichete de titlu și știe cum să le afișeze în funcție de importanța acestora (h1 indică cel mai important titlu din pagină, iar h6 cel mai puțin semnificativ).
Iată cum arată o pagină de pe cnn.com așa cum o vede cititorul și cum o vede browserul ca să o poată interpreta și afișa.
Titlul h1 este cel mai important dintr-un articol și indexat astfel de către motoarele de căutare:
Codul în HTML arată cam așa: <h1>Peak rush: Paragliding the Swiss Alps</h1>
Dacă vei căuta în toată pagina, vei găsi un singur titlu cu eticheta h1, așa cum spuneam că este eficient în procesul de SEO.
În aceeași pagină cititorul poate vedea în dreapta jos titlurile articolelor din secțiunea “Most Popular”; acestea sunt definite cu eticheta h2 în HTML, iar titlul secțiunii cu eticheta h4:
<h2> <a href="/2014/08/06/opinion/nazer-west-isis/index.html">Can the West live with 'brutal' al Qaeda offshoot ISIS?</a></h2>
<h2><a href="/2014/08/09/world/asia/china-tibet-accident/index.html">Tour bus accident in Tibet kills at least 44, Chinese media says</a></h2>
Și așa mai departe pentru toate cele 5 titluri de articole din secțiune. Acestea au aceeași importanță și etichetă h2 în HTML. Nu este greșit, doar h1 trebuie să fie unul singur în document! Așa cum nu e obligatoriu să folosești toate h tag-urile! (în exemplul nostru nu se găsesc h3, h5 și h6)
<h4><a href=”/mostpopular”>Most Popular</a></h4>
Acest articol nu este menit să te învețe HTML pentru că nu aceasta este tema blogului meu, ci doar să te convingă că este important să ai noțiuni de bază.